Köylü Kahkesi

Tarif Puanı
1 Yıldız2 Yıldız3 Yıldız4 Yıldız5 Yıldız
FavoriteLoadingDeftere Ekle

kişinin defterinde

Köylü Kahkesi
5 Ocak 202477 defa okundu0 yorum

Köylü Kahkesi tarifi ,
Köylü Kahkesi nasıl yapılır ,
Köylü Kahkesi malzeme listesi ,

Köylü kahkesi Antep’de özellikle ramazan bayramı için yapılır. Gerçi son zamanlarda unlu mamüller satan yerlerde her zaman bulmak mümkün hale geldi ama ramazan bayramına özel çoğu evde ya hazır alınır veya evde yapılır. Kahke, kurabiye benzeri oluyor, şekerli ve içinde çeşitli baharatlar var. Asıl tarifinde ise unla birlikte irmikte kullanılıyor.

Biz her sene evde kendimiz yoğurur pişirmek için de pide fırınına götürürüz. Pide fırınlarında ekmekler odun ateşinde pişirilir. Ekmeğin haricinde, tepsi yemeklerimizi ve böreklerimizi de fırınlarda pişirtebiliyoruz. Bu fırınlar normalde ramazanda sahurda ve iftardan önce açık olurlar. Sahurdan sonra ve iftardan sonra da kapalı olur. Ramazanın son günlerinde ise kahke pişirmek isteyenler için iftardan sonra da açıyorlar. Bazıları hamurunu evde yoğurup (fırının kendi elemanları şekil vererek) pişirmeleri için hamuru veriyor, bazıları ise fırın tepsisini alıp evde şekil vererek dizdiğiniz kahkeleri pişirmeleri için fırına veriyor.Bizse teyzemin eşinin fırınına gidip tezgah başında kendimiz kahkelere şekil verdik, teyzemin eşi de fırın başında kahkeleri pişirdi.

Tabi pişirme işlemi evdeki fırında da yapılabilir ama kapalı bir kapta uzun süreli dayanan bu kahkeler (1-2 ay kadar) fazla miktarda yapılınca daha ekonomik olduğundan genelde bu şekilde pişirilmesi tercih ediliyor.

Fazla miktar dedim ya, gerçekten fazla miktar yani, laf değil. Aşağıda vereceğim tarifi aldığım ablanın deyimi ile misafiri geleceğinde misafirine yetip, sonrasına da bir miktar kalacak ölçüdeymiş. Sadece annem bu ölçünün 10 katını (yani yarım bardak ölçü yerine 5 bardak ölçü kullanarak), teyzem 4 katını, anneannem de 6 katını yaptı. Hamur yoğurma işlemleri hariç 4-5 kişi (5. kişi arada dinlenmek zorunda kaldı) 2.5 saatte şekil verdik. Eh o süre zarfında hiç oturmadan tezgah başında iş yapınca bir gün sonra bile bel ve bacaklarda ağrılar fazlası ile hissedildi ama ilk kez denediğimiz bu tarifi gerçekten çok beğendik. Tarifi ilk kez denedik diyorum çünkü yıllardır biz farklı bir tarif denerdik (onda irmik de kullanılıyor ve daha sert oluyor). Bu tarife göre daha fazla kurabiyeyi andıran, ağızda dağılan bir kahkemiz oldu. Diğer tarifte sonuç daha sert, onu tutturmakta ayrı zahmet olduğu ve sonuç bu kadar iyi olmadığı için yazmıyorum. Belki irmikli daha güzel tarifler vardır ama ben bilmiyorum maalesef.

Biraz uzun bir girişten sonra tarife geçiyorum

Köylü Kahkesi

Malzemeler:

  • 1/2 bardak süt
  • 1/2 bardak şeker
  • 1/2 bardak sıvıyağ
  • 1/2 paket margarin
  • 3 yemek kaşığı mayana (anason)
  • 3 yemek kaşığı çörek otu
  • 3 kaşık küncü (susam)
  • 1/2 paket kabartma tozu
  • Aldığı kadar un
  • 1 yumurta (akı içine sarısı yüzüne)
  • (dilerseniz kendir tohumu, siyah susam da ekleyebilirsiniz, normalde kahkeye bunlar da konuluyor ama bu sefer annemler koymadı. Şahsen ben kendir tohumu çıtır çıtır ağıza gelince çok seviyorum)

Hazırlanması:

  • Buzdolabından önceden çıkardığınız margarini ve şekeri derin bir kaba koyup iyice yoğurun. Üzerine un ve kabartma tozu hariç diğer tüm malzemeleri ekleyerek yoğurmaya devam edin
  • Yoğurduğunuz tüm malzemelere kabartma tozunu da ekledikten sonra yavaş yavaş ununu eklemeye başlayın. Un için aldığı kadar tabiri hoş görünmüyor ama buradaki ölçü hamuru oldukça yumuşak yapmanız. Ne kadar yumuşak olursa o kadar ağızda dağılıyormuş (bizim deyimimizle hıyır hıyır). Yani hamur elinize yapışmayacak kıvama gelince un eklemeyi bırakın.
  • Ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp tezgahta veya iki elinizin arasında uzattığınız hamurun uçlarını birleştirip yağladığınız tepsiye dizin
  • Üzerine yumurtanın sarısını sürerek fırında üzeri kızarana kadar pişirin

Bu da yukardaki tarifin 10 katı ölçüde yapılan kahkenin tamamı:

 

Peynirli Pankek tarifi , Peynirli Pankek nasıl yapılır , Peynirli Pankek malzeme listesi , Uyarı: Bebeğinizin tarifte yer alan malzemelere karşı alerjisi olabileceğinden doktorunuza danıştıktan sonra yedirmenizi öneririz. Peynirli Pankek Tarifi İçin Malzemeler 1 yumurta 1 çay bardağı lor peynir Maydanoz 1 çay bardağı sut 1 kahve fincanı un 1…
Zerde ve Sütlaç tarifi , Zerde ve Sütlaç nasıl yapılır , Zerde ve Sütlaç malzeme listesi , Zerde ve Sütlaç Gaziantep'de bayramlarda çokça yapılan bir tatlı. Zerde'nin Konya'da yapıldığını görmüştüm ama hangi bölge ve şehirlerde biliniyor tam olarak bilmiyorum. Birkaç farkla sütlaçın su ile yapılanı diyebiliriz. Sütlaçta bildiğimiz sütlaç ama…
FavoriteLoadingDeftere Ekle
Toplam 1 Oy
0

Bu tarifi başarılı buluyormusunuz ?

+ = Verify Human or Spambot ?

Yorumlar

İsim ve mail adresinizi yazın. E-Posta adresiniz gizli kalacaktır.